FORSIDEN
ALLE MÅNEDER
JANUAR
FEBRUAR
MARTS
APRIL
MAJ
JUNI
JULI
AUGUST
SEPTEMBER
OKTOBER
NOVEMBER
DECEMBER
GRATIS DOWNLOAD
BØGER
BØNNER
TEMA-ANDAGTER
LOVSANG. DANSK-NORDISK
WORSHIP - TRADITIONEL
WORSHIP - NYESTE
WORSHIP diverse UDLAND
JULESANGE
SØGESIDEDagens - BIBELLAND - Ord
10. juni - Anklagen fra Jesus


Døden fra Lübeck

 

Johs. 6,40: ”Og dog vil I ikke komme til mig for at få liv.”

 

Jeg er netop hjemkommet fra en tre-dages bustur til Slesvig-Holsten, hvor vi blandt andet så de genopbyggede kirker i Lübeck. Palmesøndag d. 29.marts 1942 blev tre af byens store kirker ramt af engelske bombeflyvere. Det var Maria-kirken, Peterskirken og Domkirken. Man ville standse Hitlers rædselsherredømme og bombede løs på de store tyske byer, og desværre gik det voldsomt ud over kulturskattene i byerne. Lübeck blev ramt hårdt. Det var vemodigt at se fotoudstillinger af kirkerne, som de så ud lige efter bombningen. To andre kirker i Lübeck, St. Jakobs kirke og St. Agidjen kirke, undgik at blive ramt og står i dag som flotte repræsentanter af byens middelalderkirker.

 

I Maria-kirken kunne man se en serie glasmosaikker, der viste ”Døden fra Lübeck”, et begreb, som stammer fra middelalderen. I 1300-tallet blev Europa ramt af pesten (den sorte død), og tusinder mistede livet. I Lübeck rasede pesten i nogle måneder og bortrev 90.000 mennesker. Ikke uden grund hører man stadig udtrykket ”Døden fra Lübeck”, som betegnelse for noget særligt uhyggeligt.

 

I Peterskirken er man i fuld gang med restaureringen og opfordrer turister til at lægge en skilling til genopbygningen. Dog har man via en elevator op til kirkens tårn været forudseende nok til at tjene en ekstra skilling. Masser af turister tager elevatoren for at se Lübeck i fugleperspektiv. Jeg prøvede det selv og nød den fantastiske udsigt.

 

I Domkirken, som i dag er i brug ved gudstjenester, stod jeg pludselig over for en tekst, som jeg havde læst flere gange før. Det var ret ejendommeligt at se billedet, hvorfra en barsk tekst er nået ud i verden. Teksten kan på sin vis også komme under betegnelsen ”Døden fra Lübeck”, især når man hæfter sig ved konsekvensen af budskabet. Der står: ”Jeg er lyset, men man ser mig ikke. Jeg er vejen, men man følger mig ikke. Jeg er sandheden, men man tror mig ikke. Jeg er livet, men man ønsker mig ikke. Jeg er rig, men man beder ikke til mig. Jeg er af fornem slægt, men man tjener mig ikke. Jeg er den skønneste, men man elsker mig ikke. Jeg er barmhjertighed, men man lyder mig ikke. Jeg er almægtig, men man ærer mig ikke. Jeg er en lærer, men man følger mig ikke. Dersom jeg støder dig fra mig, så undres ikke.”

 

Billedet hedder ”anklagen fra Jesus Krist” og er nok værd at standse op ved engang imellem for at så ransage sig selv, om man er en Jesu efterfølger, ellers ender det jo med undergang og evig død. Bøn: ”Herre led mig ind på dine fodspor”. Amen

 


 


MANNA andagter på Kirkerne DK

 
Etnos Forlag

klik på pilen og kom Klik dig op til toppen af denne side til toppen af denne side

 

 Counter pr. 1/2-2012

eXTReMe Tracker
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tidligere Dagens Ord Andagter
Countere siden 23. november 2002